Мить нашого життя

Калейдоскоп новин

Відеомолитва


Мультимедіа

Православні медіа-ресурси

Баннер
Баннер
Монастыри и храмы УПЦ
Баннер
КОРОНАВІРУС і СТРАХ БОЖИЙ: ПЕРЕД ВИБОРОМ. Слово Високопреосвященнішого Софронія, Митрополита Черкаського і Канівського
05.04.2020 16:45

КОРОНАВІРУС і СТРАХ БОЖИЙ: ПЕРЕД ВИБОРОМ. Слово Високопреосвященнішого Софронія, Митрополита Черкаського і КанівськогоОт вже тривалий час світом вирує небезпечна вірусна інфекція. Наука, яка завжди заявляла про те, що їй все або майже все зрозуміло, до сьогодні не може знайти противірусний засіб, щоби протидіяти подальшому розповсюдженню зарази. Вчені хіміки і біологи лиш безсило розводять руками. Не відома сама дія цієї інфекції, а тому напрошується логічний висновок: необхідно не її лікувати, а з'ясувати причину, яка її породила. Ця причина, за моїми міркуваннями, знаходиться у нас самих. Віримо ми чи ні, визнаємо чи ні, але знайте що Бог втомився від морального стану не якоїсь однієї країни, а всього людства. Світ загруз у болоті пороків та розпусти, чому одним із яскравих прикладів є естрада. Що ми там бачимо і якої моралі вони намагаються нас навчити своєю творчістю? Тільки спокуса і розбещення всіма мислимими й немислимими способами. Якщо взяти дні Великого посту, який вже наближається до свого завершення – а я буду торкатись своєї православної держави, у якій більш ніж тисячу років пропагуються вічні моральні основи людей – за невеликий період незалежності України у нас зовсім загубилися сором і совість, на місце яких поставили вседозволеність. Зверніть увагу на згадані естрадні виступи артистів. Те що є беззаперечним гріхом і суворо заборонено з точки зору Біблії і християнства, показують і пропагують як норму життя. Наркоманія, пияцтво, тотальна розпуста стали немов би нормою – і дивно те, що наша молодь все це вбирає у себе неначе губка, зовсім не задумуючись про наслідки як для себе, так і своїх нащадків. Безвідповідальність і вседозволеність намагаються зробити нормою життя сьогодні, а тих, хто піднімає свій голос проти нагадуючи про Божі заповіді, всіляким образом піднімають на сміх і шельмують через ЗМІ та інтернет. А все це тому, що наші можновладці бездумно і безвідповідально за майбутнє України беруть за приклад розпусні закони західної Європи та далекої Америки. Християнам вже мало не відкрито кажуть, що вони не мають права виховувати своїх дітей за християнськими законами і нормами моралі, не мають права наказувати їх за аморальні вчинки, а значить, що не мають права слухати Христа і творити Його волю за Його заповідями, а повинні жити так само безвідповідально, як сіра маса більшості.
Коронавірус почав масово вирувати, забираючи тисячі життів європейців, саме у період Великого посту. Людина у своїй більшості зробила свій вільний вибір, нажаль у бік відступу від Бога. Оскільки ж наша країна вже не одне століття Православна і якщо ми добровільно відрікаючись від Божих законів вибираємо широкий шлях більшості, то вірус неодмінно мав прийти і вже прийшов до нас, примусивши наших керівників видати постанови, які б обмежували скупчення людей. В разі ж їх порушення приймаються відповідні санкції про штрафи та навіть обмеження свободи. Чи можливо це добре для них, але що це для вірусу? Обмеження, штрафи, маски, рукавички – це засоби для нашого заспокоєння, які аж ніяк не можуть вплинути на волю Великого Бога щодо подій, які трапились у світі не без Його волі.
У зв'язку з цим хочу сказати про скупчення людей у храмах, де храм є не стільки архітектурною спорудою, скільки святим місцем, куди йдуть люди з молитвою про здоров'я, благополуччя, врожай плодів земних та часи спокійні і мирні, або ж з подякою Творцеві за Його увагу про наше прохання. Такий приклад саме зараз, у час Великого посту, стало у нас як обов'язок у скороченому вигляді виконувати таїнство Соборування, яке виконується по всіх храмах Української Православної Церкви та Черкаської єпархії зокрема. Що це значить? А значить це те, що люди вірять у силу Бога змінювати їхнє життя, лікувати їхні хвороби та відзиватись на їх молитовні прохання. Кожен, згідно Євангелія, отримує по своїй вірі, тобто синовній довірі Богові як своєму Батькові, і є дуже багато прикладів людей, які отримували і продовжують отримувати зцілення від своїх духовних та тілесних хвороб.
Виникає запитання: це добре чи ні? І звичайно ж логічна відповідь людини в адекватному стані не може звучати інакше, як добре. А якщо це добре, то хто дав право порушувати практику цього Таїнства, якій майже тисячу років і яка базується на прямій вказівці Священного Писання (Як. 5:14-15). Інша ж сторона цієї проблеми торкається людей науки. Якщо взяти і проаналізувати будь-які наукові відкриття, то всі вони так чи інакше – від Бога. Багато з того, про що вчені додумались порівняно нещодавно, на це є прямі вказівки у Біблії. То чому ж усім біологам, хімікам, медикам, які є у світі, не звернутися через Церкву спільною молитвою до Бога, і при Його допомозі відкрити таїну цього смертельного вірусу? Це стосується вчених, а що до інших людей, які за своїми переконаннями не є атеїстами, – це також корисно, адже через чудо відкриття лікування цієї хвороби вони задумаються над тим, що сила не в наказі (не в масках або штрафі), а сила у вірі. Якщо ж ми будемо далі додержуватись того, що у храмі ми не можемо молитись і благати Того, в Чиїх руках смерть і життя, здоров'я і хвороби, то я дуже сумніваюсь, що ми зможемо вивільнитись у найближчому майбутньому від Божого покарання. Я більш ніж впевнений, що якби ми послухались доброї поради одного із духівників Кіпрської Православної Церкви, який просить звертатись до Бога хоча б на п'ятнадцять хвилин загальною, всесвітньою молитвою о 22:00 по 22:15, то Бог неодмінно почув би молитовний голос всякого розумного творіння, нашої хворої планети.
Наближається Світлий день Христового Воскресіння – Великдень, Пасха Господня, який несе велику проблему як для тих, хто дає вказівки, так і для тих, хто психологічно не готовий їх виконати. Не знаю, чи є така віруюча людина, яка уявляє собі ці дні без радісного нічного богослужіння, освячених крашанок і всього того, з чим звикли українці протягом століть зустрічати цей воістину Великий День Світлого Воскресіння нашого Спасителя Ісуса Христа. Абсолютна більшість вірян невідступно зустрічають це свято, проводячи ніч у храмі Божому – і це не просто фізична або практична сторона свята, але й не менш важлива духовна. Богослужіння Страсного тижня: спомин Таємної Вечері, страждання, відспівування, поховання, зішестя у пекло, виведення звідти усіх померлих і насамкінець Воскресіння Христа із мертвих... Як ви собі уявляєте заборонити це все і нанести надзвичайно глибоку душевну рану віруючий людині? Сподіваюсь на те, що, передумавши і проаналізувавши ситуацію, ви таки відмовитесь від своїх указів і порад, продиктованих здебільшого людським страхом.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Останні коментарі

Реклама

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

Статистика

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні1788
mod_vvisit_counterВчора3101
mod_vvisit_counterМісяць41587
mod_vvisit_counterЗа весь час3351369

Зараз онлайн: 35
Офіційний сайт Черкаської єпархії УПЦ