Мить нашого життя

Калейдоскоп новин

Відеомолитва


Мультимедіа

Православні медіа-ресурси

Баннер
Баннер
Монастыри и храмы УПЦ
Баннер
ВЕЛИКА СУБОТА Є УНІКАЛЬНИМ ДНЕМ ЦЕРКОВНОГО РОКУ: плач перетворюється на радість!
27.04.2019 09:37

ВЕЛИКА СУБОТА Є УНІКАЛЬНИМ ДНЕМ ЦЕРКОВНОГО РОКУ: плач перетворюється на радість!«Субота ця преблагословенна, бо нині мертвий Христос воскресне на третій день», — співається в кондаку Великої Суботи. Перебуваючи посередині між Хрестом і Воскресінням, Велика Субота є унікальним днем церковного року, коли плач перетворюється на радість.

Це єдина субота в році, котра є днем строгого посту: Літургія (св. Василя Великого) у цей день відбувається ввечері. У тематиці цього дня сполучаються найглибший кенозис Слова Божого, «навіть у пекло зійшовшого» у пошуку занепалого Адама, і початок перемоги над пеклом і смертю.
Утреню Великої Суботи часто називають службою «поховання плащаниці», хоча насправді похованню тіла Спаситтеля літургійно відповідає винос плащаниці на вечірні Великої П'ятниці. А ходіння із плащаницею навколо храму у Велику Суботу, за зауваженням прот. Олександра Шмемана, означає переможну ходу Ісуса Христа пеклом і руйнування пекла.
Значну частину утрені займає спів «Непорочних» — 17-ї кафізми, що входить звичайно до складу недільних (у сучасній практиці втрачено), суботніх і заупокійних богослужінь. Співання «Непорочних» чергується з «похвалами» — невеликими репліками, які до кінця кафізми стають усе коротше. Їхня тематика поступово міняється від похоронного плачу до руйнування пекла й чекання Воскресіння. Відразу після кафізми співаються недільні «тропарі після Непорочних»: «Ангельський собор здивувався...».

 
2 березня – Вселенська пoмuнальна Батьківська субота. Ось що має зробити кожна віруюча людина в цей день
27.02.2019 08:52

2 березня – Вселенська пoмuнальна Батьківська субота. Ось що має зробити кожна віруюча людина в цей деньБатьківські суботи – дні особливого пoминання пoкійних, коли своїми молитвами ми можемо надати велику допомогу своїм рідним і близьким, що пiшли із земного життя. П'ять з них відведені для пoминання пoкійних родичів, ще дві і здійснюються при цьому пaнахиди називаються вселенськими. Батьківські суботи припускають дотримання певних правил, про які повинні знати всі віруючі.

ГЛИБИННИЙ СЕНС БАТЬКІВСЬКОГО СУБОТИ

Пoминальна субота – особливий день в православному календарі, коли прийнято згадувати рідних і близьких, що пiшли з життя і чинити молитви їм на допомогу. В першу чергу пoкійних батьків, а після і інших дорогих серцю людей. Шанобливе ставлення до батьків в християнських родинах має формуватися у дитини в самого дитинства.
Тільки в такому випадку у вже змужнілої людини буде вірне і повне розуміння п'ятої заповіді «Шануй батька твого і матір твою», на якій в своїй тематичній проповіді акцентує увагу отець Августин.
«Шануй батька і матір, і благо тобі буде на землі і довголіття» – в цьому простому реченні криється глибокий сенс і ключовий принцип успішного життя в житті земному, а після і вічного життя, як окремої людини, так і всього його роду.
Істинне розуміння значення шанування батьків дозволяють розкрити батьківські суботи, яких в календарі сім. Дві з них призначені для того, щоб вшанувати пам'ять і помолитися за всіх християн, що означає здійснювати молитву на вселенську батьківську суботу.
Що потрібно робити, коли приходить пoминальна субота? В першу чергу, здійснюючи прийняті в цей день дії, відвідуючи мoгuлу близької людини, або коли вони присутні на службі в храмі, відкрити своє серце і щиро відповісти самому собі на питання: яке моє справжнє ставлення до пoкiйного, чи у всьому я його пробачив і які почуття насправді відчуваю? Від вашої щирості в ці миті прямо залежить ефективність вашої молитви. Це головна відповідь на питання, яке часто виникає, що робити в батьківську суботу в церкві.

 
«Дайте мне икону, чтоб дела в бизнесе шли»
05.02.2019 09:09

«Дайте мне икону, чтоб дела в бизнесе шли»Как отличить настоящую икону от той, что не может стать окном в Горний мир, бывают ли иконописцы-атеисты и почему люди покупают украшенные картинки, а новый храм просят расписать от пола до потолка? Об этом – в беседе с протоиереем Николаем Чернышевым, клириком храма святителя Николая в Кленниках, иконописцем.

– Для чего современному человеку икона?

– Икона – это неотъемлемая и существенная часть нашего исповедания. Так что этот вопрос сродни вопросу: для чего современному человеку Церковь?
Еще в середине девятнадцатого века Феодор Михайлович Достоевский устами одного из своих персонажей говорил, что мир вышел на иную дорогу, имея в виду и нравственные приоритеты современного ему общества, и привычные формы культуры. Сегодня мы отчетливо видим, что среди прочего и искусство стало совершенно иным, в нем появились и новые стили, и целые новые миры. Но Церковь, несмотря на изменения всех внешних декораций, жива. Человек приходит в Церковь, наверное, для того, чтобы почувствовать свою связь с тем, что вне этих временных, изменчивых форм: связь с вечностью, с Небесами, с Господом нашим Иисусом Христом, для того, чтобы помолиться и получить некий ответ. То же самое можно сказать и об иконе: она жива и востребована, несмотря на появление новых и новых пластических форм изобразительного искусства, соответствующих своему времени.
Ее живые и, подчеркиваю, востребованные воплощения – в прославленных древних памятниках и в современных образах. Призвание Церкви и призвание иконы – соединять нас с вневременным миром Божьим. Отцами 7-го Вселенского Собора сказано: почитать икону наряду с Крестом и Евангелием. То есть нам надо знать, что икона живет и развивается не только по законам искусства, а она равноценна, равнозначна Кресту и Евангелию, этим «константам», принадлежащим вечности. Стало быть, икона способна явить, зримо показать те истины, о которых повествует, рассказывает Евангелие человеку любого времени, любого возраста, любых культур, любого образовательного уровня, даже неграмотному человеку. В этом миссия, в этом функция иконы, а не в том, чтобы отвечать на запросы современности.

 
Як правильно зустріти Різдво Христове
31.12.2018 14:40

Як правильно зустріти Різдво ХристовеЗа задумом Божим людина була створена з фізичної складової тіла і містичної душі. З перших сторінок Біблії ми читаємо про те, що людина була поставлена Богом доглядати за Едемським садом, а сполучення в людині земного і небесного зробило людину вінцем творіння. Через людину увесь видимий світ підтримує свій зв'язок, спілкується з Богом. Богослужіння церковне, яке покликане збагачувати людину духовно і підносити ще вище у своєму достоїнстві обожнення, складається з основних семи таїнств. Під час кожного із семи таїнств звершується священиком, чи єпископом видиме дійство, та невидиме, де діє Святий Дух. Усе богослужіння Православної Церкви має свій символізм. Кожне видиме дійство підносить богомольця до невидимого Бога. Благодать Святого Духа по мірі достоїнства та сприйняття тієї чи іншої людини, у тій чи іншій мірі торкається до неї.
Богослужіння церковні, у залежності величі свята, бувають тієї чи іншої торжественності. Є буденні служби, є недільні і святкові. Обрядовість тих чи інших свят часто витримується навіть людьми маловіруючими, чи малоцерковними. Це ми добре бачимо у такі свята як Воскресіння Христове, Богоявлення, Преображення, Вербна Неділя. Неможливо у цій плеяді спасительних Євангельських подій оминути увагою і наближення такого свята як Різдво Христове.

 
В одной лодке с Иисусом
30.12.2018 10:49

В одной лодке с ИисусомКогда-то наш мир был един.
Человек целиком и полностью был в Боге. А Бог так же без остатка был в человеке и во всём мире его. И Сад Божий был один на всех.
Но однажды человек почувствовал, что Бог для него скорее бремя, чем благо. Бремя совместности. Это когда то и дело нужно учитывать интересы того, кто рядом. Это сложно. А у всякой сложности должен быть резон.
Никакого разумного основания для того, чтобы терпеть эту проблему, человек не нашёл. И поэтому решил порвать с Богом.
Человек думал так: голова и руки у меня есть. Сад мой обилен и щедр. Зачем мне Бог с Его проблемами?
Бог же, увидев это всё в человеке, задал ему прямой вопрос: Кто Я для тебя — Жизнь или обуза?
Человек смутился. Жизнью своей он Бога не считал. Скорее, обузой. Но сказать об этом прямо ему было как-то неловко. Человек молчал.
А Бог не стал переспрашивать. Он и без слов всё понял. Развернулся и ушёл.
И мир рухнул.

 
<< Перша < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Остання >>

Сторінка 1 з 129

Реклама

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

Статистика

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні422
mod_vvisit_counterВчора902
mod_vvisit_counterМісяць18510
mod_vvisit_counterЗа весь час2561942

Зараз онлайн: 13
Офіційний сайт Черкаської єпархії УПЦ