Мить нашого життя

Калейдоскоп новин

Відеомолитва


Мультимедіа

Православні медіа-ресурси

Баннер
Баннер
Монастыри и храмы УПЦ
Баннер
ПАСХАЛЬНЕ ПРИВІТАННЯ Високопреосвященнішого СОФРОНІЯ, Митрополита Черкаського і Канівського, православному духовенству, чесному чернецтву, та всім вірним чадам Черкаської єпархії Української Православної Церкви
17.04.2020 08:04

ПАСХАЛЬНЕ ПРИВІТАННЯ Високопреосвященнішого СОФРОНІЯ, Митрополита Черкаського і Канівського, православному духовенству, чесному чернецтву, та всім вірним чадам Черкаської єпархії Української Православної ЦерквиУлюблені у Господі всечесні отці, іноки та інокині, дорогі браття і сестри!
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
«Воскресение Христово видевше, поклонимся Святому Господу Иисусу, единому безгрешному, Кресту Твоему покланяемся, Христе»
Чим ми, православні християни, відрізняємося від інших людей? Саме тим, що поклоняємося Хресту Господа нашого Ісуса Христа і славимо святе Його Воскресіння. Хрест Христовий і Його Воскресіння є суттю нашого життя, нашої віри і нашої надії. В цьому був і залишається головний сенс нашого народження, життя і смерті. За словами святого святого апостола Павла, «якщо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремна також віра ваша» (1 Кор. 15:14).
Через Його Хрест і Розп'яття нам відкривається і дарується невимовна таємниця Божественної любові. Нам відкривається Бог як вічна справжня любов, як любов, яка жертвує собою заради інших, заради людей і народів, заради всього світу. Більшої такої любові немає і не може бути. Христос, Син Божий, являється нам на Хресті як Бог, Який не тільки закликає до любові, але і показує Свою любов, жертвуючи Своїм життям заради інших людей. Голгофська жертва Христа є одкровенням великої таємниці самопожертви Божественної любові, якою Бог обіймає і милує все людство, все творіння. І немає більшої любові за ту любов, коли хтось жертвує своїм життям заради ближніх своїх. Тому тільки ті люди і народи, які живуть цією жертовною любов'ю можуть вважатися духовно живими і гідними життя вічного.
Крім того, що чесним Хрестом Христовим нам відкривається і подається велика любов Божа, а його несенням ми стаємо гідними життя вічного, Хрестом відкривається нам ще одна велика істина: Христове Розп'яття на Хресті відкриває нам сенс людських страждань. В особі Розп'ятого Христа і двох розбійників, розіп'ятих разом з Ним на Голгофі, представлений весь людський рід. Тобто страждання є долею всіх людей на землі, але причини, через які страждають люди, різні. Згідно Євангелія, одні страждають через свої гріхи, інші через гріхи своїх батьків, а треті заради того, щоб через них прославилося Ім'я Боже. Так, на Голгофі через страждання Сина Божого, Господа нашого Ісуса Христа, проявилася любов Божа. Через страждання один розбійник очистився від гріхів і злочинів, які він колись вчинив, - і, розп'ятий за них, він змив їх своєю кров'ю і своїм покаянням. Інший же розбійник - той нерозкаяний грішник, який теж постраждав на хресті - своєю ненавистю до Бога і своїми злочинами зробив безглуздим не тільки своє страждання, але і все своє життя.
Отже, те, що відбувалося на Голгофі, відбувається протягом всієї історії людства. Праведники страждають, щоб через страждання очиститься, як золото очищається через вогонь, щоб їх праведність засяяла вічною святістю.
Для людей грішних, які розкаюються в своїх гріхах, страждання стає джерелом чесноти, переродження, мудрості і знання, по слову апостола Павла: «Через великі утиски треба нам входити у Боже Царство» (Діян. 14:22). У той же час люди, які не мають віри і покаяння в своїх гріхах, в стражданнях стають ще грубішими, впадають все глибше і глибше в духовне засліплення, ненависть і озлоблення на Бога і на людей.
Ось чому ми поклоняємося Хресту Христовому і Воскресіння Його славимо! Ось чому Хрест і страждання Його стають перемогою над смертю і ліками безсмертя, джерелом воскресіння і життя вічного. Те, що здається абсурдним, стає джерелом глибокого сенсу. У цьому і є таємниця Христового Воскресіння як закваски нового життя.

 
Митрополит Черкаський і Канівський Софроній очолив Великодні урочистості у Михайлівському соборі
19.04.2020 14:00

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній очолив Великодні урочистості у Михайлівському соборіСьогодні вночі за уставом Православної Церкви розпочалися Великодні урочистості. У кафедральному Михайлівському соборі Черкас їх очолив Високопреосвященніший митрополит Софроній.


Зважаючи на вимоги держави про посилений карантин з метою запобігання коронавірусної інфекції, Світла заутреня і Божественна літургія, а також все, що передує Пасхальній службі, правилося усередині собору за участі лише кліриків. Всі вони також дотримувалися вимог карантинної безпеки. Парафіяни ж мали можливість спостерігати за святковим богослужінням в режимі он-лайн.
Вже традиційно до собору була привезена лампада, запалена від Благодатного Вогню, який напередодні у Велику Суботу з ласки Божої зійшов у Єрусалимському храмі. Безпосередньо з Єрусалиму до Києва його доставили спецрейсом представники УПЦ.

Прес-служба Черкаської єпархії

 
У Пасхальну ніч Блаженніший Митрополит Онуфрій звершить Літургію з молитвою про припинення епідемії
18.04.2020 12:53

У Пасхальну ніч, 19 квітня 2020 року, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій здійснить Великоднє богослужіння з молитвою про припинення коронавірусної епідемії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.


У зв'язку з обмеження пов'язаними з карантином та з метою уникнення скупчення великої кількості віруючих, які щороку бажають потрапити на Великодні богослужіння, що очолює Предстоятель Української Православної Церкви, він буде звершувати Пасхальну літургію у своїй резиденції у Свято-Пантелеімонівському монастирі Феофанії.
Під час цієї Літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій піднесе особливі молитви про припинення епідемії в Україні.
Наразі, перебуваючи у доброму здоров'ї та гарному самопочутті, Архіпастир готується до звершення Пасхальної служби і зустрічі Світлого Христового Воскресіння.

 

church.ua

 
Привітали зі знаменною подією в житті архіпастиря землі Черкаської
12.04.2020 16:22

Привітали зі знаменною подією в житті архіпастиря землі ЧеркаськоїСьогодні, у Вербну неділю, Свята Церква, а особливо Черкаська єпархія шанує пам'ять святителя Софронія Іркутського. У цей же день святкує чергові роковини свого чернечого постригу Його Високопреосвященство митрополит Черкаський і канівський Софроній. 49 років це також була Вербна неділя, коли після вечірньої служби напередодні Великого Понеділка біля мощей преподобного Сергія Радонезького викладач МДАіС диякон Димитрій Дмитрук склав обітниці та прийняв чернецтво з рук інспектора академії архімандрита Симона.


Цей день завжди Владика Софроній святкує скромно і по монашеськи. Сьогодні Його Високопреосвященство очолив Божественну Літугію у Іоанно-Богословскому скиту красногірського жіночого монастиря. Нижній храм освячено саме на честь святителя Софронія, який сам був пострижеником Красногірського, тоді ще чоловічого, монастиря.
Після богослужіння секретар єпархії протоієрей Василій Вознюк, благочинний Черкаського округу протоієрей Сергій Чумак, настоятелька ігуменя Арсенія (Стецюк) та духівник обителі архімандрит Парфеній (Христів) привітали архіпстиря з днем тезоіменитства, побажавши наснаги у трудах і подвигах як у ділі власного спасіння, так і на ниві керування Черкаською єпархією.

Прес-служба Черкаської єпархії

 
КОРОНАВІРУС і СТРАХ БОЖИЙ: ПЕРЕД ВИБОРОМ. Слово Високопреосвященнішого Софронія, Митрополита Черкаського і Канівського
05.04.2020 16:45

КОРОНАВІРУС і СТРАХ БОЖИЙ: ПЕРЕД ВИБОРОМ. Слово Високопреосвященнішого Софронія, Митрополита Черкаського і КанівськогоОт вже тривалий час світом вирує небезпечна вірусна інфекція. Наука, яка завжди заявляла про те, що їй все або майже все зрозуміло, до сьогодні не може знайти противірусний засіб, щоби протидіяти подальшому розповсюдженню зарази. Вчені хіміки і біологи лиш безсило розводять руками. Не відома сама дія цієї інфекції, а тому напрошується логічний висновок: необхідно не її лікувати, а з'ясувати причину, яка її породила. Ця причина, за моїми міркуваннями, знаходиться у нас самих. Віримо ми чи ні, визнаємо чи ні, але знайте що Бог втомився від морального стану не якоїсь однієї країни, а всього людства. Світ загруз у болоті пороків та розпусти, чому одним із яскравих прикладів є естрада. Що ми там бачимо і якої моралі вони намагаються нас навчити своєю творчістю? Тільки спокуса і розбещення всіма мислимими й немислимими способами. Якщо взяти дні Великого посту, який вже наближається до свого завершення – а я буду торкатись своєї православної держави, у якій більш ніж тисячу років пропагуються вічні моральні основи людей – за невеликий період незалежності України у нас зовсім загубилися сором і совість, на місце яких поставили вседозволеність. Зверніть увагу на згадані естрадні виступи артистів. Те що є беззаперечним гріхом і суворо заборонено з точки зору Біблії і християнства, показують і пропагують як норму життя. Наркоманія, пияцтво, тотальна розпуста стали немов би нормою – і дивно те, що наша молодь все це вбирає у себе неначе губка, зовсім не задумуючись про наслідки як для себе, так і своїх нащадків. Безвідповідальність і вседозволеність намагаються зробити нормою життя сьогодні, а тих, хто піднімає свій голос проти нагадуючи про Божі заповіді, всіляким образом піднімають на сміх і шельмують через ЗМІ та інтернет. А все це тому, що наші можновладці бездумно і безвідповідально за майбутнє України беруть за приклад розпусні закони західної Європи та далекої Америки. Християнам вже мало не відкрито кажуть, що вони не мають права виховувати своїх дітей за християнськими законами і нормами моралі, не мають права наказувати їх за аморальні вчинки, а значить, що не мають права слухати Христа і творити Його волю за Його заповідями, а повинні жити так само безвідповідально, як сіра маса більшості.
Коронавірус почав масово вирувати, забираючи тисячі життів європейців, саме у період Великого посту. Людина у своїй більшості зробила свій вільний вибір, нажаль у бік відступу від Бога. Оскільки ж наша країна вже не одне століття Православна і якщо ми добровільно відрікаючись від Божих законів вибираємо широкий шлях більшості, то вірус неодмінно мав прийти і вже прийшов до нас, примусивши наших керівників видати постанови, які б обмежували скупчення людей. В разі ж їх порушення приймаються відповідні санкції про штрафи та навіть обмеження свободи. Чи можливо це добре для них, але що це для вірусу? Обмеження, штрафи, маски, рукавички – це засоби для нашого заспокоєння, які аж ніяк не можуть вплинути на волю Великого Бога щодо подій, які трапились у світі не без Його волі.

 
<< Перша < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Остання >>

Останні коментарі

Реклама

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

Статистика

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні1241
mod_vvisit_counterВчора2190
mod_vvisit_counterМісяць31480
mod_vvisit_counterЗа весь час3257753

Зараз онлайн: 30
Офіційний сайт Черкаської єпархії УПЦ