Мить нашого життя

Калейдоскоп новин

Відеомолитва


Мультимедіа

Православні медіа-ресурси

Баннер
Баннер
Монастыри и храмы УПЦ
Баннер
Як гідно провести Петрівки?
09.06.2012 18:06

Як гідно провести Петрівки?Із понеділка починається Петрів піст, по-іншому його ще називають піст апостольський або «Петрівки».  Завершується цей час святом святих первоверховних апостолів Петра и Павла. Цього року Петрів піст особливо довгий. Він продовжуватиметься майже півтора місяці. Зв'язано це з тим, що закінчення посту завжди припадає на 12 липня – день пам'яті первоверховных Апостолів Петра і Павла, а початок припадає на другий тиждень по П'ятидесятниці і, отже, пов'язане з Великоднем. Чим раніше Великдень, тим більш тривалим є Петрів піст.

Слід визнати, що цей піст не надто важкий, не такий суворий, як, приміром, Великий або Успенський, надворі літо, вже з'явилися свіжі овочі, тому суто тілесне постування не є надто обтяжливим, виснажливим. Але, на жаль, для багатьох православних християн цим і закінчується сенс Петрівок.

Ось відгуляли П’ятидесятницю, наїлися м’яса та іншої скоромної їжі, тепер можна й поговіти. Адже треба причаститися, посповідатися – як і належить під час посту. А дехто навіть з православних християн цього посту взагалі не визнає: кажуть, що це, мовляв, не Великий піст, нам нема коли поститися  «весь час».

Між тим час цього посту, якщо ставитися до нього розумно, дає кожному з нас усвідомити місію християнського апостольства в Церкві.  Звичайно, ніхто з нас не має права узяти на себе без благословення апостольське звання, проте, кожен християнин все одно повинен бути служителем Слова Божого. Слово Христове, сказане апостолам під час події Вознесіння Господнього: «Йдіть, навчіть всі народи, хрестить їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх дотримувати все, що Я повелів вам; і ось Я з вами у всі дні до скінчення віку. Амінь» (Мф.28:19,20) – визначило головне апостольське завдання.

Апостоли постом і молитвою готували себе до усесвітньої проповіді Євангелія. І нехай ніхто не думає, що до кожного з нас ця висока місія не має ніякого відношення: мовляв, наше діло – ходити в церкву, ставити свічки, читати щоденне молитовне правило тощо. Благовіствування Царства Божого – це не тільки обов'язок християнина, але його природна властивість, якщо можна так виразитися. «Горе мені, якщо я не благовіствую!» – говорить апостол Павло, маючи на увазі, звичайно, не тільки словесну проповідь, але і саме життя, вчинки, які повинні свідчити про чистоту і святість нашої віри. Звичайно, без посту і молитви таке благовіствування не можливо.

Тут необхідно виділити два основні напрями: апостольство внутрішнє і апостольство зовнішнє (прошу не судити категорично за термінологію – слова можуть бути й інші, якщо хтось убачає тут якийсь «протестантський наліт»).

Внутрішнє – для більшості церковних і тих, хто тільки шукає свій шлях і місце в Церкві людей – напевно, найважливіше. Донести Благу Вість про Воскресіння Христове про покаяння і преображення людини Духом Святим перш за все до свого серця і розуму.  Внутрішньо, з упокорюванням прийняти те, що Православна Церква дає людині, котра шукає Бога в цьому спокусливому, бурхливому світі. Навчитися простим речам: просто, щиро вірити, довіритися Богові та Його Слову, вірити Православній Церкві – і тільки їй, ніяким іншим «церквам», яких тепер через край – як матері, щиро молитися, без заламування рук та інших ознак фанатизму.

Є красивий вираз: «Піст і молитва  – це два крила, які піднімають християнина в Царство Небесне». Це й справді так, тому якщо молитва повинна бути простою, щирою і розумною, то і піст теж повинен бути саме таким: простим, щирим, розумним. Він повинен бути під силу.  Ради Христа. Заради преображення Духом Божим нашого грішного єства.

Наша внутрішня переконаність в правоті Слова Божого разом із нелицемірним, щирим покаянням і життям в Церкві повинна дати нам головну підставу для нашого внутрішнього апостольства, передусім внутрішнє упокорення, спокій, душевну рівновагу. Мир, любов прощення всіх образ, підозр, співчуття, розуміння того, що є правдою, а що не є нею – протилежні ненависті і байдужості якості душі-християнки.

Ми повинні дати Богові прищепити ці добрі речі до гілок нашої душі. Прищепити нас до Себе Самого, бо Він є лоза, а ми – гілка. І без Нього не можемо творити нічого. Саме в Богові ми знаходимо свою цінність, у тому числі й необхідність наслідувати подвиг святих апостолів. Найпристойніше заняття в пост.

Що ж стосується апостольства зовнішнього, то ми, як християни, відповідальні не лише за самих себе, але й за ближніх, далеких, за весь християнський світ. Звичайно, людині ніколи не вистачить сил самотужки врятувати мир – він може тільки співробітничати Богові, сприяти виконання Його волі в світі з тим, щоби всі пізнали Істину й врятувалися «Але наставляйте один одного щодня... щоб хто з вас не зробився жорстоким, спокусившись гріхом» (Євр.3:12–13).

Для православних християн, на відміну від сектантів, сповіщати Благу Вість про Воскресіння Христове не означає нав’язливо, без будь-якого такту говорити про наше віровчення, набір параграфів і пунктів, який слід вивчити напам'ять. Нести Вість про Христа Воскреслого – це передусім не лише говорити з кимось про Ісуса або про Православ'я, але привернути увагу людини до того, наскільки він є цінний для Бога. Так про це говорили і святі отці та багато подвижників, які на власному досвіді пізнали дію благодаті Святого Духу в людині.

Але наше зовнішнє свідоцтво про Христа і Церкву може виникати тільки з наслідків внутрішнього апостольства, засвоєння собі через законні церковні настанови: піст, молитву, милостиню, спасенні церковні Таїнства. Інакше наші слова не матимуть духовної сили. Вони й нам самим нічого не скажуть.

Біда нашого часу, на думку духоносних отців, в тотальній духовній байбужості. Ми втратили не лише смак духовного життя, але й саме поняття про нього. Але є перевірений засіб для отримання смаку духовного життя – це піст. Але піст полягає не тільки в тому, що ми утримуємося від м'яса, молока та іншої скоромної їжі. У споживанні пісної їжі теж треба бути стриманим, і від улюбленого телевізора добре б відлучити себе бодай на якийсь час, і від патологічного базікання по телефону, і від випивки, і від подружньої близькості: словом, від усього, що так звично скрашує гіркоту життєвих буднів. Особливо треба пам’ятати, що починається піст, тим, хто буквально прилип до телевізора й не може відірватися від перегляду матчів футбольного чемпіонату Європи, що розпочався в Україні та Польщі. Ми бачимо натовпи фанів, переповнені трибуни, мільйони людей прикуті до теми футболу міцним ланцюгом до телеекранів. Футбольне видовище і піст – віруюча людина повинна сама обрати, визначити для себе, що для спасіння її душі є важливішим.

Головний сенс будь-якого церковного посту, в тому числі Петрівок полягає в тому, щоб утримуватися від всього, що віддаляє нас від Бога, від того, що заважає в творенні справжнього побожного духовного життя. І всі ми насправді добре знаємо, що саме нам заважає, у кожного є свої «перепони». Для одного це схильність до  обжерливості, для іншого гнівливість, для третього звичка до засудження інших, для четвертого самолюбність, гордість, пихатість, ще для когось – прив’язаність до телевізора, балаканини, якихось розваг тощо. Ось на ці особисті перешкоди до духовного життя й потрібно звернути особливу увагу, визначити власне поле боротьби з нашим особистим гріхом. Наша – наблизитися до Бога, увійти до живого спілкування з Ним у глибокому й щирому каятті, але разом з тим увійти в радість нашого Спасителя, стати причасником Його милості. І радість, реальна радість такого спілкування з Христом покриває всі тяготи посту. Адже недарма Господь говорить, що «ярмо Моє благо і тягар Мій легкий є». Лише так – через піст, через долання власних гріхів, боротьбу з ними ми на власному досвіді можемо дізнатися про те, що ж таке духовне життя. Тому вступаймо до Петрового посту з радістю і надією на те, що з його поміччю ми зробимо ще один крок, який наблизить нас до спасенного Царства Божого.

 

Протоієрей Олексій Лукаш, настоятель парафії святих новомучеників Черкаських, м. Сміла

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Останні коментарі

Реклама

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

Статистика

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні2539
mod_vvisit_counterВчора2495
mod_vvisit_counterМісяць77063
mod_vvisit_counterЗа весь час3479576

Зараз онлайн: 56
Офіційний сайт Черкаської єпархії УПЦ