Мить нашого життя

Калейдоскоп новин

Відеомолитва


Мультимедіа

Православні медіа-ресурси

Баннер
Баннер
Монастыри и храмы УПЦ
Баннер
РІЗДВЯНЕ ПРИВІТАННЯ
05.01.2013 14:11

РІЗДВЯНЕ ПРИВІТАННЯВисокопреосвященнійшого Софронія
Митрополита Черкаського і Канівського
Православному духовенству, чесному чернецтву, та всім вірним чадам Черкаської єпархії

УЛЮБЛЕНІ У ГОСПОДІ ОТЦІ, БРАТТЯ ТА СЕСТРИ!
Настало світле свято Різдва Господа нашого Іісуса Христа. З року в рік, в цей благодатний час, ми перебуваємо всі разом в радості, і я усією душею розділяю її разом з Вами. Сьогодні: тут і зараз - ми прославляємо подію, яка розділила історію, яка настільки є важливою, що ми почали відлічувати від неї літа і зими - і дійшли в цьому ра-хунку до двох тисяч тринадцяти років. Саме стільки років пройшло з тієї ночі, коли в печері біля Віфлеєму стало-ся найбільше чудо в історії людства. «І Слово стало тілом, і перебувало між нами»(Ін. 1: 14) - і став Син Божий такою ж, як і ми людиною. Після цієї ночі у світі змінилося все, бо народилося нам «Сонце Правди»(Мал., 4:2) і своїм теплом і світлом проникло в кожну клітинку людського падіння і богоборства.
З тієї ночі вся людська історія звелася - лише до одного питання – «за або проти Христа»? Лише одне питання, але саме від нього залежить життя усіх народів що населяють Землю. Епохи, які були з Христом, - принесли плід, який став прикладом і точкою відліку на всі часи. Цей плід зветься християнською культурою. Вона являє собою спробу воцерковлення кожної частинки людського життя - життя народу і державного устрою.
Історичні епохи не можуть повторюватися, не можуть навіть якісь моделі з минулого переходити в сьогодення. Проте те, що залишається прикладом на всі часи – то це творче прагнення сформувати все своє життя на Христі. Оскільки немає такої сфери в житті людини в якій могли б уживатися інші правила і закони поряд з Христовими.
Люди, що жили в різні епохи, які були з Христом, добре розуміли те, що «Ніхто двом панам служити не може... Не можете Богові служити і мамоні»(Мф., 6: 24).
І ось прийшла така епоха - похмура епоха – богоборча – немає різниці: чи йдеться про іноземних загарбників, народжених десь далеко звідси, або ж про частину нашого народу, народженого тут. Цілі і методи завжди одні і ті ж. Убити Христа в душах людей, викинути Його з усіх життєвих областей і поставити володарювати нових «богів». Завжди, в такі часи, православні християни могли відповісти богоборцям лише одним способом - своєю кров'ю. І історія Православної Церкви, в ті часи писалася «кривавим чорнилом.» Страждання і неволя - це харак-теристика XX століття яке вже відійшло в історію, і оцінити його можна одним лише словом - крах. Але на преве-ликий жаль ми і в нове тисячоліття увійшли в стані повної кризи. Багато сказано про особливості цієї кризи, але в її основі знаходиться ще глибша і важча криза - криза людяності. Криве стало прямим, а брехня стала істиною. І, разом з псаломоспівцем Давидом, ми можемо сказати: "Врятуй мене, Господи; бо нема вже праведного, поміж людських синів позникали вірні. Неправду говорять один до одного; їхні вуста облесні, і серцем двояким гово-рять". (Пс., 12: 1-2).
На противагу цій похмурій картині ми сьогодні бачимо молоду матір, яка притискає до грудей тільки що народ-жене немовля. І не холод зими ми відчуваємо, а тепло серця. Материнська любов Пресвятої Богородиці освячує всю сьогоднішню подію, що дарує нам відчуття тепла. Різдво - це свято тепла серед зими, тепла людського сер-ця. Якщо нам зараз здається, що немає вже місця, де людина могла б «зігрітися», то це означає, що охолонуло серце людське, стало твердим і бездушним. Те, що життя нелегке - це не виключення, а правило. Нове XXI століття у своїй легковажності приспало людей мріяннями про легке і комфортне «життя собі на втіху». Але так ніколи в історії не було: «У поті чола твого їстимеш хліб». (Бут., 3:19) пророкує Господь Адаму і це закон людсько-го буття. Проте і страждання, і тіснота, і гноблення переносяться легше, коли у нас і між нами є тепло.
Бо в день Свого Другого Пришестя Господь нас запитуватиме не про те, в який час ми жили, а про те, як ми відносилися до своїх ближніх. І буде це нашим пеклом чи нашим Раєм, залежить від нас самих. Ми самі своїми серцями - творимо Рай, або пекло.
Бути людиною завдання непросте. А бути людиною, яка навколо себе поширює людське тепло, ще важче, але це та заповідь, яку нам дав сам Господь, - залишатися людиною навіть в нелюдський час. Озирнемося навколо себе. Відчуваєте, скільки навколо сімей, в яких володарює лід і холоднеча? У яких немає більше любові, і які роз-падаються? Все більше і більше таких сімей. Відчуваєте, скільки родинних, сусідських, дружніх зв'язків розірвані і обморожені холоднечею! Не будемо цього страшитися, а спробуємо любити наших близьких, тих, що живуть по-ряд з нами. Якщо ми не вміємо любити - вчитимемося! На цій землі ми тільки учні, покликані до любові. Господь хоче спасти нас від мороку смерті, і в цьому Він проявляє до нас співчуття, уничижaя Себе. Він не прийшов на землю як переможець! Він зневажає Себе Самого, стаючи людиною серед нікчемних, убогих, грішних. Це означає, що кожен з нас, у міру своїх сил, повинен взяти на себе скорботу і страждання ближнього свого і покла-сти їх до ніг Господа нашого Іісуса Христа. І я вірю, що це буде прийнято Христом, і таким чином ми здійснимо наше покликання і станемо «сіллю землі» і «світлом світу»(Мф. 5: 13-16), і тією малою закваскою, яка квасить усе тісто(1 Кор. 5: 6).
Нехай Благословення Господнє перебуває на Вас упродовж усього нового року, в який ми вступаємо. Нехай цей рік буде для нас благословенним і спасительним. Нехай допоможе нам Господь творити добро, і стати справжніми дітьми Божими, гідними Царства Небесного.
Христос Народився!
Славимо Його!


Смирений Софроній
Милістю Божою
Митрополит Черкаський і Канівський
Різдво Христове 2013 рік
м. Черкаси

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Реклама

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

Статистика

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні1195
mod_vvisit_counterВчора1480
mod_vvisit_counterМісяць19849
mod_vvisit_counterЗа весь час2653844

Зараз онлайн: 14
Офіційний сайт Черкаської єпархії УПЦ