Мить нашого життя

Калейдоскоп новин

Відеомолитва


Мультимедіа

Православні медіа-ресурси

Баннер
Баннер
Монастыри и храмы УПЦ
Баннер
РІЗДВЯНЕ ПРИВІТАННЯ Високопреосвященнішого СОФРОНІЯ, Митрополита Черкаського і Канівського, православному духовенству, чесному чернецтву та всім вірним чадам Черкаської єпархії Української Православної Церкви
05.01.2020 08:58

РІЗДВЯНЕ ПРИВІТАННЯ Високопреосвященнішого СОФРОНІЯ, Митрополита Черкаського і Канівського, православному духовенству, чесному чернецтву та всім вірним чадам Черкаської єпархії Української Православної Церкви«Вірним і гідним усякого сприйняття є слово,
що Христос Ісус прийшов у світ,
щоб спасти грішників» (1 Тим. 1:15).

УЛЮБЛЕНІ У ГОСПОДІ ОТЦІ, ІНОКИ ТА ІНОКИНІ, БРАТТЯ ТА СЕСТРИ!
З глибоким почуттям духовної радості, від усього серця, сповненого найщиріших побажань, вітаю всіх вас з великим християнським святом – Різдвом по плоті Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа!
Від початку світу не було події більш важливішої і вражаючої, ніж Різдво Христове. Господь Бог Вседержитель, єдиним словом створив весь світ, видимий і невидимий, Він створив небо і землю, і все, що наповнює їх, цей Бог упокорює себе, народжується в вертепі, покладається в яслах безпорадним немовлям. Звершилося найбільше чудо і таїнство, незбагненне як для небожителів-ангелів, так для земних людей.
Христос Спаситель прийшов у світ не царській славі, а в звичайній людській простоті і скромності, свідками якої були безсловесні тварини й щиросерді пастушки.
Здійснюється велика благочестя Тайна: Бог з'являється у тілі. Небо схиляється до землі, Господь несе людству мир небесний, світ Божественної благодаті і любові, світ перемоги добра над злом, світла над темрявою, святості над гріхом.
Для чого ж Господь так упокорив Себе, прийшовши на землю? Відповідь одна: щоб врятувати людину. Але якщо заради цього Господь втілився, то це означає, що людина представляє особливу цінність для Бога. Ще цар Давид за тисячу років до Різдва Христового вигукував в подиві: «Господи, що є людина, щоТи пам'ятаєш про неї, і син людський, про якого Ти згадуєш? А однак учинив Ти його мало меншим від Бога, і славою й величчю Ти коронуєш його!» (Пс. 8:5-6).
Що ж за цінність представляє собою людина? Слово Боже відповідає, що вона є найвищим творінням Божим. Людина є образом Божим! Людина була саме така прекрасна до гріхопадіння, що угодники Божі, для яких відкриті були таємниці неба, кажуть, як, наприклад, Макарій Єгипетський: «Немає а ні на землі, а ні на небі нічого більш прекраснішого за людську душу».
Сьогодні ми згадуємо про те, як Матір Божа, Пресвята Богородиця, не знайшовши місця в Віфлеємі, пішла за місто в печеру, куди заганяли під час негоди і холоду тварин. В тій печері і відбулося Таїнство, протягом багатьох тисячоліть оспівуване пророками, на яке сподівалось все людство: у тій печері народився Син Божий, прийшов на землю, щоб врятувати грішну людину. А Віфлеємська печера стала місцем, де Небо поєдналося з землею, де зійшов на землю Божий мир і Боже благовоління.
Свята Церква вчить нас про те, що людина так само повинна прийняти в своє серце Спасителя, як убога печера прийняла Царя світу. Христа переслідували – і нас, віруючих, сучасний світ не розуміє і часто переслідує.
На жаль, в сучасному світі, не говориться про Христа Народженого. Так, всі бажають щасливого Різдва, всі танцюють, співають, прикрашають будинки і офіси віночками і гірляндами електричних вогників. Але ніде навіть мимоволі ви не почуєте істину: що в світі народжується Господь і Бог і Спас наш Ісус Христос для того, щоб врятувати людство від гріха, прокляття і смерті.
Стає страшно, коли в душах і серцях людей втрачається істинний сенс свята Різдва Христового. І на перший план виходять лише його, атрибути, та й то третьорядні.
Це тривожний і небезпечний сигнал, який свідчить нам про те, що люди досить далеко віддаляються від істинного життя у Христі, перетворивши для себе одне з найголовніших християнських свят тільки в добру сімейну традицію, в затишне проведення часу в родинному колі.
Найважливіше, про що нам сьогодні потрібно пам'ятати: якщо ми хочемо, щоб Господь вселився в наше серце, то воно не повинно бути вертепом розбійників, тобто гріховних бажань, гордині, помсти, злоби. Наше серце слід наповнити благими думками, почуттями і бажаннями. І, звичайно ж, радістю про народженого у Віфлеємі Богонемовляти.
Дорогі брати і сестри, Різдво Христове – це не час для неробства, гуляння і ходіння по гостях. Це час поглибленої молитви, наші Різдвяні молитви –це продовження того славослів'я, яке співали Ангели в Різдвяну ніч: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2:14).
Цьогорічне свято з новою силою запалює в наших серцях віру, надію і любов. Віра повинна стати центром всього нашого буття. Благодать Божа, яка дається тільки і істинній церкві – є головним джерелом сили для духовної боротьби з гріхом і пороком.
Сьогодні православний світ переживає складні часи, бо брехня знову намагається видати себе за Правду. Але ми знаємо: Господь осміяним бути не може. Господь не залишить Своїх чад.
І з особливою силою звучать сьогодні слова Спасителя: «Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку!» (Мф. 28:20). Ці слова дарують надію, засновану на твердому переконанні, що Господь не залишить нас без Своєї допомоги.
Молитовно бажаю всім великих милостей від Богонемовляти Христа, щоби благодаттю Божою збільшилась ваша духовна радість.
Нехай Господь благословить Державу нашу, в якій ми живемо, щоб в ній завжди панував мир з невідступним перебуванням в Євангельській Істині.

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!
СЛАВИМО ЙОГО!

Смиренний Софроній,
Милістю Божою
Митрополит Черкаський і Канівський
Різдво Христове 2020 рік м. Черкаси

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Реклама

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

Статистика

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні994
mod_vvisit_counterВчора2040
mod_vvisit_counterМісяць47594
mod_vvisit_counterЗа весь час2889211

Зараз онлайн: 70
Офіційний сайт Черкаської єпархії УПЦ