Мить нашого життя

Калейдоскоп новин

Відеомолитва


Мультимедіа

Православні медіа-ресурси

Баннер
Баннер
Монастыри и храмы УПЦ
Баннер
ПАСХАЛЬНЕ ПРИВІТАННЯ Високопреосвященнішого СОФРОНІЯ, Митрополита Черкаського і Канівського, православному духовенству, чесному чернецтву, та всім вірним чадам Черкаської єпархії Української Православної Церкви
17.04.2020 08:04

ПАСХАЛЬНЕ ПРИВІТАННЯ Високопреосвященнішого СОФРОНІЯ, Митрополита Черкаського і Канівського, православному духовенству, чесному чернецтву, та всім вірним чадам Черкаської єпархії Української Православної ЦерквиУлюблені у Господі всечесні отці, іноки та інокині, дорогі браття і сестри!
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
«Воскресение Христово видевше, поклонимся Святому Господу Иисусу, единому безгрешному, Кресту Твоему покланяемся, Христе»
Чим ми, православні християни, відрізняємося від інших людей? Саме тим, що поклоняємося Хресту Господа нашого Ісуса Христа і славимо святе Його Воскресіння. Хрест Христовий і Його Воскресіння є суттю нашого життя, нашої віри і нашої надії. В цьому був і залишається головний сенс нашого народження, життя і смерті. За словами святого святого апостола Павла, «якщо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремна також віра ваша» (1 Кор. 15:14).
Через Його Хрест і Розп'яття нам відкривається і дарується невимовна таємниця Божественної любові. Нам відкривається Бог як вічна справжня любов, як любов, яка жертвує собою заради інших, заради людей і народів, заради всього світу. Більшої такої любові немає і не може бути. Христос, Син Божий, являється нам на Хресті як Бог, Який не тільки закликає до любові, але і показує Свою любов, жертвуючи Своїм життям заради інших людей. Голгофська жертва Христа є одкровенням великої таємниці самопожертви Божественної любові, якою Бог обіймає і милує все людство, все творіння. І немає більшої любові за ту любов, коли хтось жертвує своїм життям заради ближніх своїх. Тому тільки ті люди і народи, які живуть цією жертовною любов'ю можуть вважатися духовно живими і гідними життя вічного.
Крім того, що чесним Хрестом Христовим нам відкривається і подається велика любов Божа, а його несенням ми стаємо гідними життя вічного, Хрестом відкривається нам ще одна велика істина: Христове Розп'яття на Хресті відкриває нам сенс людських страждань. В особі Розп'ятого Христа і двох розбійників, розіп'ятих разом з Ним на Голгофі, представлений весь людський рід. Тобто страждання є долею всіх людей на землі, але причини, через які страждають люди, різні. Згідно Євангелія, одні страждають через свої гріхи, інші через гріхи своїх батьків, а треті заради того, щоб через них прославилося Ім'я Боже. Так, на Голгофі через страждання Сина Божого, Господа нашого Ісуса Христа, проявилася любов Божа. Через страждання один розбійник очистився від гріхів і злочинів, які він колись вчинив, - і, розп'ятий за них, він змив їх своєю кров'ю і своїм покаянням. Інший же розбійник - той нерозкаяний грішник, який теж постраждав на хресті - своєю ненавистю до Бога і своїми злочинами зробив безглуздим не тільки своє страждання, але і все своє життя.
Отже, те, що відбувалося на Голгофі, відбувається протягом всієї історії людства. Праведники страждають, щоб через страждання очиститься, як золото очищається через вогонь, щоб їх праведність засяяла вічною святістю.
Для людей грішних, які розкаюються в своїх гріхах, страждання стає джерелом чесноти, переродження, мудрості і знання, по слову апостола Павла: «Через великі утиски треба нам входити у Боже Царство» (Діян. 14:22). У той же час люди, які не мають віри і покаяння в своїх гріхах, в стражданнях стають ще грубішими, впадають все глибше і глибше в духовне засліплення, ненависть і озлоблення на Бога і на людей.
Ось чому ми поклоняємося Хресту Христовому і Воскресіння Його славимо! Ось чому Хрест і страждання Його стають перемогою над смертю і ліками безсмертя, джерелом воскресіння і життя вічного. Те, що здається абсурдним, стає джерелом глибокого сенсу. У цьому і є таємниця Христового Воскресіння як закваски нового життя.
Сильні світу цього невпинно говорять про реформи і намагаються створити «нову людину». Такі люди хочуть реформувати і Православну Церкву, вважаючи, що Церква подібна земним людським організаціям, які, для того, щоб зберегтися, повинні постійно змінюватися і пристосовуватися. Тим часом, Православна Церква Воскресінням Христовим змінює і оновлює кожну людину, яка приходить у цей світ, і закликає всі народи до постійного вдосконалення і змін на краще.
Дорогі брати і сестри, ми з вами живемо у важкі часи глобалізації коли зневажаються основні права людини – право людини на життя, право дитини бути народженою, право батьків виховувати і вести по життю своїх чад, право жінки бути турботливою матір'ю для своєї дитини і дружиною для свого чоловіка, право людини бути – людиною!
В світі створюється жахлива глобалістична цивілізація за мірками збоченої моралі, без основи вічного сенсу людського життя. Така цивілізація не зможе вижити, поки знаходиться в протиріччі з Воскреслим Христом і Його Євангелієм. Маючи це на увазі, будемо мудрі та обережні, все притаманне псевдо-цивілізації, перекручене і негуманне, відкинемо, як відкинув Христос пропозицію спокусника, який сказав Йому стоячи на Горі: «Тож коли Ти поклонишся перед мною, то все, що бачиш, буде Твоє!». Ми знаємо правильну відповідь: «Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи одному Йому!» (Лк. 4:7-8), цього і вчить нас Спаситель, Який прийшов у наш скорботний світ, взяв на себе наші гріхи і помер за нас на хресті, і воскрес: «Його ж ранами ми зцілилися» (Іс. 53: 5).Тому ми повинні бути свідками Христа Розіп'ятого і Воскреслого, просвіщати світ світлом духовної радості, миру, свободи. Виконаємо апостольський заповіт: «Стійте у свободі, яку дарував нам Христос, та не піддавайтеся знову в ярмо рабства!» (Гал. 5:1).І будемо пам'ятати завжди, що сказав Господь Своїм учням, після Свого Воскресіння: «Ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку! Амінь» (Мф. 28, 19-20).
Від щирого серця вітаю Вас, улюблені, всечесні отці, іноки та інокині, дорогі браття і сестри, зі святом Світлого Христового Воскресіння! Поспішаю розділити радість Святої Пасхи з кожним, хто сповідує Христа Воскреслого, і з усіма людьми, жити серед яких судив нам Господь. Радість, мир, благодатну Свою допомогу у добрих ділах нехай дарує усім вам, дорогі мої, Воскреслий Спаситель світу!


«Воістину Воскрес Христос!»

Смирений Софроній
Милістю Божою
Митрополит Черкаський і Канівський
Пасха Христова 2020 рік
м. Черкаси

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Останні коментарі

Реклама

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

Статистика

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні346
mod_vvisit_counterВчора3049
mod_vvisit_counterМісяць47179
mod_vvisit_counterЗа весь час3110295

Зараз онлайн: 34
Офіційний сайт Черкаської єпархії УПЦ