Мить нашого життя

Калейдоскоп новин

Відеомолитва


Мультимедіа

Православні медіа-ресурси

Баннер
Баннер
Монастыри и храмы УПЦ
Баннер
Служба святим новомученикам

СЛУЖБА

 

СВЯТЫМ НОВОМУЧЕНИКАМ ЧЕРКАССКИМ

На «Господи воззвах» стихиры, глас 1:

Имене Господня ради мучения и смерть приявший, днесь прославляются новий страстотерпцы, от земли Черкасския на подвиг пошедшия, на Бога упование возложенное имуще и от Того славою небесною почтенныя.

В темницах за Слово Божие томившийся и напасти раз-личныя от и безбожных претерпевшия, в неведомых местех убиенныя и тайно погребенный, прославим ныне песньми похвальными, яко от Бога славою небесною почтенныя.

Прещений зловерных не убоявшийся и веры Православ-ныя не отвергшиися, ныне восхваляем песньми церковными новыя Христовы мученики за многия ваша, страстотерцы славний, Господа ради страдания.

Телеса ваша святая, новомученики Черкастии, погребе­ния христианского лишенная и от злодеев безбожных свин­цем напитанная, в безвестных местех до времени почивают дне суднаго, в оньже неосужденным быти Христа умолите всем почитающим ваша честная Того ради страдания.

Слава: Судищем неправедным предстояще и от богоборцев оклеветаеми, Христу неправедно осудиму уподобистеся святий. И подобие Подвигоположнику избиенныя и на смерть аки на крест восшедшия. Ныне о нас Спаса молите да подаст церквам умирение и спасет души вами Его прославляющих. . И ныне: праздника или Догматик Всемирную славу.

Пророчества Исаина чтение, глава 43:

Тако глаголет Господь: вси языцы собрашася вкупе, и со­берутся князи от них. Кто возвестит сия в них? Или яже от начала, кто слышана сотворит вам? Да приведут свидетели

своя, и оправдятся, и да услышат, и да рекут истину. Будите Ми свидетели, и Аз свидетель, глаголет Господь Бог, и от­рок, егоже избрах,, да познаете и веруете Ми, и разумеете, яко Аз есмь Бог, и несть разве Мене спасаяй. Аз возвестих, и спасох, уничижих, и не бе в вас чуждий. Вы Мне свидетели, и Аз Господь Бог, и еще от начала Аз есмь: и несть от рук Моих избавляли. Сотворю, и кто отвратит то? Сице глаголет Господь Бог, избавляли вас Святый Израилев. Премудрости Соломоновы чтение, глава 3: Праведных души в руце Божией, и не прикоснется их мука. Неп-щевани быша во очесех безумных умрети, и вменися озлобление исход их. И еже от нас шествие - сокрушение, они же суть в мире. Ибо пред лицем человеческим аще и муку приимут, упование их безсемртия исполнено. И вмале наказали бывше, великими благо-детельствовани будут, яко Бог искуси я, и обрете их достойни Себе. Яко злато в горниле искуси их, и яко всеплоди жертвенное прият я. И во время посещения их возсияют: и яко искры по стеблию поте­кут. Судят языком, и обладают людьми, и воцарится Господь в них вовеки. Надеющийся нань разумеют истину, и вернии в любви пребудут Ему. Яко благодать и милость в преподобных Его, и посе­щение во избранных Его.

Премудрости Соломоновы чтение, главы 5 и 6: Праведеницы во веки живут, и в Господе мзда их, и попе­чение их у Вышняго. Сего ради приимут Царствие благоле­пия, и венец доброты от руки Господни, зане десницею по-крыет я, и мышцею защитит их. Приимет всеоружие рвение свое, и вооружит тварь в месть врагом. Облечется в броня правды, и возложит шлем - суд нелицемерен. Приимет щит непобедимый преподобие. Прострит же напрасный гнев во оружие, споборет же с ним мир на безумныя. Пойдут право-лучныя стрелы молниины, и яко от благокругла лука облаков на намерение полетят. И от каменометныя ярости исполнь падут грады, вознегодует на них вода морская, реки же пото-

пят я нагло. Сопротив станет им дух силы и яко вихор разве­ет их, и опустошит всю землю беззаконие: и злодейство пре­вратит престолы сильных. Слышите убо царие, и разумейте, навыкните судии концев земли. Внушите держащий множе­ства, и гордящийся о народех языков, яко дана есть от Гос­пода держава вам и сила от Вышняго.

Стихиры на литии, глас 8:

Добле воинствовавши за Христа Царя, венцами от Него праведными увенчаннии и у Престола Святыя Троицы пред­стоящий, о нас молитеся, святий новомученицы, да утвер­дит в нас веру Православную.

Добле воинствовавши за веру Православную, видимыя и невидимыя рати вражия посрамисте, и нас на прославление Хримста призвавши днесь и всегда, святий новомученицы.

Слава: Злобою звериною яряся на священники Божия, нечестивий судии, яко иудейское соборище на Христа лже­свидетельства искаху и на смерть неповинных осудивше, себе самих со Иудою Искариотским ввкупе быти сотвориша.

И ныне: праздника или сей:

Укроти, Владычице, лютыя безбожных на Церковь Божию возстания, яже искуситель воздвиже, молимтися Тебе, Пречис­тая, Ты бо пред Господом за люди православныя Ходатаице.

На стиховне стихиры, глас 2:

Образы терпения и злострадания нам явивши, и ко Хрис­ту чрез мучения и смерть пришедший, Того, новомученицы преславний умолите, да подаст прегрешений оставление всем православно Ему покланяющимся.

Стих: Разжегл еси ны якоже разжизается сребро.

Мученическому достохвальному множеству днесь прино­сим пение. Яко и от Черкасския земли к ним страдальцев лик причтеся, иже кровми землю обильно оросивши и плод добр возрастивши: всех почитающих ваша, новомученицы, страдания и православно Христу покланяющихся.

Стих: Воззваша праведний и Господь услыша их.

Крепчае адаманта бысть множество ваше святий, имуще бо пред очима Патриарха Тихона исповедание и страдания мит­рополитов Владимира и Константина, такожде и от всякого чина церковнаго, пребысте в терпении до конца по слову Господню, и спасени Того милостию, молитеся о вас почитающих.

Слава: Бог нам прибежище и сила, тако судиям неправды отвещали святий новомученицы и страха вашего не убоим­ся, уповаем бо милостию Божиею спасение улучити. Аще и убиете ны, но со Христом разлучити не возможете.

И ныне: праздника или воскресный О чудесе новаго.

ТРОПАРЬ СВЯТЫМ НОВОМУЧЕНИКАМ, глас 8:

Мученицы Черкасстии, своим страданием Христа пропо­ведали есте, окропивше кровию землю нашу и все истяза­ния до конца претерпели безбожных мучителей, нечестиво осуждающих вас посрамили, возвещая им скорую гибель. О, всемилостивии угодницы Божий, молите Христа Бога за ва­ших последователей, дабы и нам в годину тяжких испыта­ний сохранити веру Православную.

УТРЕНЯ

На «Бог Господь» тропарь праздника дважды.

Слава: святых

И ныне: праздники

По 1 кафизме седален:

Собор святых мученик празднуем духовно днесь, сии бо Христовым путем последуя достигоша земли обетованныя, проидоша бо сквозе огнь и воду и внидоша в вечный покой.

Слава и ныне: Дево Всенепорочная, лик поющих Тя ук­репи молитвами к Сыну Твоему, да возмогут непрестанно шествовати путем заповедей Его.

По 2 кафизме седален:

Воистину блажени есте, страстотерпцы от градов и весей Черкасских, и земля ваша кровию незримо освятися, на ней же мы ныне ваша честная страдания почитающе молимся ко всех Владыце да помилует души наша.

Слава и ныне: Матерь Тя Божию вемы, Марие Дево, о нас мо­литвы к Нему приносящую и милости неоскудныя верным призы­вающую, еяже сподоби достойным быта поющих державу Сына Твоего.

По полиелеи седален:

Новыя звезды на церковнем небе прославим днесь вернии новыя мученики от земли Черкасския на небо возшедшии и о Отечестве земном Царю Славы молитвы приносящия.

Слава: Хлебом жизни и пивом нетления укреплен-нии, возмогоша стати, святий, на судищах неправедных во дни оны, в них же положи Господь вам искушеным многими муками быти и яко злато седмерицею очищен­ными в Его чертог внити.

И ныне: праздника или сей:

Вся преукрашена яко златом, удобрена яко каменем драгим, Дево Мати, возсияла земнородным непорочным житием Сво­им и ангельских ликов Честнейшую Тя быти величаем.

Прокимен глас 4: Тебе ради, Господи, умерщвляе­мы есмы весь день.

Стих: Вменихомся яко овцы заколения.

Евангелие Мф. зачало 36.

По 50-м псалме стихира:

Воспоим вернии, честныя архимандриты, иеромона­хи и иноки ангельский образ на себе свято носивший, прославим с ними протоиереи, иереи, диаконы и миря­не благочестивыя, иже отческия веры не отвергшася и за сие мучения и смерть приявшия, от Господа же сла­ву небесную улучившия.

КАНОН

глас 8

Песнь 1

Ирмос: Воду прошед яко сушу, и египетского зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Начало новумучеником в земли Черкастей положили веси Ко-робовки иерей Иоанн со чады духовными своими Димитрием и Владимиром, Русь во дни брани со оружием зашищавшима, Иако­вом, Иоанном и Кирилом, имже молитвы ныне приносим.

От Смелянских предел весь Головятино святаго покровителя Леонида иерея имуще, да поет Боту похвальная о сего крепости и терпении, иже во узилищи четырнадесеть месщ томляшеся от пути исповедания не отступи и от Христа венчался еси.

Священномученики града Канева прославляем: Димитрия иерея, чрез огнь брани за отечество во священый сан пришед-шаго, а чрез исповедание ко обителям Небесным. С нимже Ва­силия и Всеволода иже по нем на муку и смерть поведенныя.

Богородичен: Проидоша сквозь огнь и воду мучеников сонмы под Твоим Покровом, Мати Пречистая, сохраняеми и жизни безконечныя достигше со Ангелы Тя прославляют.

Песнь 3

Ирмос: Небесного круга верхотворче Господи, и церкве зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, єдине Человеколюбие.

Утвержден быв пастырем Киприаном, новый Стефан на муче­ние дерзаше, вменив смерть в приобретение яже душе на пользу. Ихже яко единонравных во един день на небеси Господь души прият

Жатва приспе во септемврии месяце душам десяти исповедник Христовых: от Золотоношския земли иереев Михаила и Александ­ра, пастырей честных украшение, от Каневския же Иоанна, иже в году том осемьдесят пять душ крещением возроди. Такоже от веси

Ключники Александра протоиерея со Афанасием псаломщиком.

Прославляются Церковию днесь иереи Божий от Христиновки Кирилл, от Млиева Авраам, твердый святыни защитник, от Сарн Карп, егоже местныя начальницы в телегу, аки коня, ругающеся смирению святаго, впрягоша и от Почипинския веси Андрея иерея со Иаковом благочестивым мирянином, воспоим страдания.

Богородичен: Матерь Божию всяк православный святую Деву именует и образы Ея честныя лобызает, не вещи но Бога Родительнице честь воздающе. Сама бо рекла, яко благодать Сына Ея со образами Ея будет.

Кондак и икос праздника

Седален: Вам, от нечестивых убиенным, не вотще на обращение людей земли Черкасския бысть. Ибо по летех многих, ко Господу обращающеся, вы во свидетели пока­яния пред Господем призывают.

Слава: Угодна быша Боговы ваша страдания, за нихже и венцы яко победителие гордыни змиевой, прияли есте славний новомуче-ницы, земли Черкасския украшение.

И ныне: Исполнь чудес Твоих, Дево Пренепорочная, пра­вославных жительство, яже ко славе Сына Твоего и ко греш­ных обращению твориши. Сия яко бисерие имуще Церковь Христова украшается.

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя, и прославих Твое божество.

Изгнание и темницы претерпевше многая лета, возвращеся архимандрит Софроний в землю отец своих, клеветы и пакос­ти от безбожных паки приемше безропотен пребысть. Ни сана, ни риз и чина монашеского не отрекшися в Царствии Небес-нем в нетленныя ризы облечеся.

Октобрий месяц жатву продолжи прешедшаго, во оный бо новомученик число паки возрасте совокуплением Иоанна иерея,

Пиония от Лавры Киево-Печерския и от обители святаго Онуф­рия Великаго иеромонахов, псаломщика Феодота и Винницкия земли рождением Феодора и Иоанна иеромонахов.

Скорый суд учиниша Святыя Троицы служителю Стахию, рати сатанинския служителие. Обаче буйство их ходатайствова геенну онем, а старцу протоиерею небесныя обители, куде вни-доша Стахию споспешницы архимандрит Петр, иереи Феодо­сии и Владимир, иеромонаси Паисий и Феодосии, и Савва пре­свитером честный помощник.

Богородичен: Призри Благосердая на неистовство еретик и без­божных, яже не почитают Тя достодолжно, и яви им силу Сына Твоего, иже Твоею молитвою на главы их да снидет.

Песнь 5

Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мыш­цею Твоею высокою, Твой мир подаждъ нам, Человеколюбие.

В новембрии неистовство сатанинское наивяшще разгоре-шася, избиению двадесяти осьми святых Божиих предавше, неп-щевали свою злобу утолити. Но безумие сих до желанного Цар­ствия доведе священников Филиппа, Евгения, Диомида и Сергия, Никиту, Никона, Петра, Варнаву, Автонома, монахов Зенона и Феодора, и Валентина с Дамианом иеромонахов.

Сплеташе хитрословесия льстивныя имиже от сана отрещися святых мнели сотворити, судии безбожные. Сих же сети разодрав-ша единым сонмом ко Христу приидоша архимандрит Каллист со иеромонаси Антонием, Владимиром, Неофитом и Феодором, свя­щеники Геогрий и Созонт, и от Чигирина Симеон, Василий, Алек­сандр, Иоанн и Симеон от Городища, Маркел Смелянския веси Ташлыка священник и от Тального иерей Стефан.

Последний месяц лета тысяча девятьсот тридесят седьмаго от Рождества Христова ко Господу представи Палладия архимандри­та и Фаддея иеромонаха, Антония от Жашкова, Автонома от Зве-нигородки и от Монастырища Михаила иереев православных.

Богородичен: Внемли, Пречистая, молений наших гласу, и оныя исполнив Сыну принеси, да не оставит милости от нас Своея.

Песнь 6

Ирмос: Молитву пролию ко Господу, и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися, и живот мой аду приближися: и мо­люся яко Иона: от тли, Боже, избавимя.

Прославиша град Черкассы Киево-Печерския Лавры воспи­танницы иеромонахи Кассиан и Иннокентий купножителие еди-номудреннии; Ипполит и Феодор Тайн Божиих соверпштелие, и Иаков смирения Господня рачитель.

Об нощь злодеи избиваша Божиих служителей возмневши тако и имена их погубити, токмо всуе труждалися безумний. Злоде­ев бо имен не вемы, прославляем же от них священники убиен-ныя Михаила Хмельниччины уроженца и Михаила найстарей-шего от страстотерпцев ньше ублажаемых, Григория Севера узилиша прошедшаго, Леонтия, Харлампия, Луку неустраши-мыя Евангелия исполнитилие.

Троица служителей Господних в навечерие Христова Рождества во темницу яга бысть, тамо праздник сей светлый сретоша Но Бо­гоявление уже не на земли святий иереи Симеон и Феодор со Ди­митрием диаконом прославиша, а в чертозех Небеснаго Царя, в соборе новомученик Черкасских.

Богородичен: Блажен иже стяжа Тя Помощницу в тру-дех своих, Твоя бо молитва от грехов и страстей свобож-дает всякаго усерднаго к Тебе молитвенника.

КОНДАК СВЯТЫМ НОВОМУЧЕНИКАМ, глас 8

Яже на суд неправеден захоте привлещи вас антихрист, требуя от вас отречения от веры Православныя и пастырского служения, вы же святий новомученицы, рекли есте: в руце Твои, Господи, пре­даем дух наш и разве Тебе инаго Бога не знаем. Тако приемше Крест Христов на рамо, не устрашилися есте смерти крестной, потщаша-ся липптте прияти ея достойне. Мы же, прославляюще тако ваше служение и терпение, с надеждою и любовию вопием к вам: моли­те Христа Бога спастися душам нашим.

Икос:

Во дни огненнаго искушения Церкви Божия во отечестве на­шем множество от чина церковнаго и от мирян благочестивых пострадаша, апостольское учение о многих скорбех памятую-ще. Посреде же толикаго полка новомученик и от Черкасския земли возсия святая сотня воинов Христовых. Ихже ныне про­славляюще поем: радуйтеся, Святыя Троицы верныя служите-лие; радуйтеся, веру Православную в себе непорочно сохранив­ший; радуйтеся, мучеником древним купножитилие; радуйтеся, венцы победныя от Христа Царя приявший. Радуйтеся и моли­те Христа Бога спастися душам нашим.

Песнь 7

Ирмос: От Иудеи дошедши отроци, в Вавилоне иног­да, верою троическою пламень пещный попраша, поюще: Отцев Боже, благословен ecu.

Василия Великаго, столпа Православия, исповедание па-мятующе и в день памяти его на смерть пошедшия, Корсунь-ския земли иереи Александр, Иоанн и Михаил достойно ныне ублажаются от нас поющих: отцев Боже, благословен еси!

Еще два страстотерпца в иануария день первый к Богу отыдоша, от Умани диакон Иулий, от Жашкова иерей Симеон, от Белыя Руси пришедьш прияти зде жизни своея кончину поюще: отцев Боже, благословен еси!

Тальновския людие да веселятся предстателя на небеси иму­ще Иоанна иерея иже ко Господу прийде в день памяти триех святителей великих, поюще: отцев Боже, благословен еси!

Богородичен: Сокровища милосердия Божия нам от-крышася в Пречистей Деве Марии, Юже постави Иисус Ходатаицу о нас быти. К Нейже выну вопием гласом апо­стольским: помогай нам, Пресвятая Богородице!

Песнь 8 Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вой ангелъстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Еще троица отцев прославляема днесь святых исповедник веры Христовой иерея Виктора, диаконов Мефодия и Харито-на, ихже Прославившаго хвалите и превозносите во вся веки.

От Киева во град Канев безбожными гонимый протоиерей Василий притече, вселися у сродника жены его диакона Фео­фана, с нимиже староста церковный Вонифатий и Всеволод иерей проповеданием Евангелия неверным досадиша, за яже смерть прияша Господа хваляще и превозносяще во вся веки.

Пред Рождеством Христовым бысть ят возвеститель гибели безбожным Иоанн иерей фамилией своей Победоносцу тезои­менитый. И от земли Чигиринския в небо душею отшедший, егоже Венчавшаго, людие хвалите и превозносите во вся веки.

Богородичен: Измени, Владычице, душ наших ко греху удобо-поползновенное и преткновений от прилог бесовских огради. К Тебе моления приносим, ихже скоро к Сыну принеси.

Песнь 9 Ирмос: Воистину Богородицу Тя исповедуем, спасенний Тобою, Дево чистая, с бесплотными лики Тя величающе.

Луковки веси иерея Трофима и диакона Григория поем страдания, яко и древних мученик множество, тако и сии Христа проповедающе немилостивно убиени быша.

Молитвенно призываем святыя угодники днесь прослав-ляемыя иерея Василия, диаконы Иосифа и Григория Золо-тоноши и Умани цветы прекрасныя.

Довершила число мученик от Умани двоица Мелетий иеромо­нах с Георгием пресвитером. Се воинов собор Христовых в духов­ней брани победивших и души за Христа безропотно сложивших.

Богородичен: Духом Божиим Церковь управляема Богоро­дицею Тя, Марие Дево, именует и образа Твои честно лобыза-ти учит, Ты бо Мати всему роду человечу милосердием Твоим.

Светилен: Множества мучеников во дни недавни по­страдавших исчести не могуще, славу о сих Богу вознося-

ще, молимся прилежно: молитеся о нас, святий, да при­йдем идеже вы славою сияете.

Слава и ныне: Богородице Владычице, на Тя уповаєм и к Тебе молящеся припадаєм, испроси грехом нашим про­щения и жития нашего на доброе пременение яко да вся возможна ходатайству Твоему.

Стихиры на «Хвалите», глас 4:

Священномученику Владимиру митрополиту Киевскому последуя, егоже кровию земля отечества нашего прежде на-питна быша, сонм пресвитеров, монахов и мирян кровей сво­их и жизни не пощадиша во славу Христа Бога нашего.

Не прельсти вас, святий новомученицы, древний змий, ни льсти­выми речами, ни ран прещением устами его безбожных слуг по­пран бысть вашими ногами аще и убиени от них были есте.

Судимий и осужденныя на смерть Христа ради ныне про­славляются, а их судии немилосердний осуждаются. Мучени­цы в рай радуются, мучителие же их в геенне зубы скрежещут. Вси бо от своего произволения достойну мзду прияли.

Слава, глас 6: Страха вашего не убоимся ниже смутимся су­диям новомученицы отвещали вси, яко Бог с нами всегда, Ему же до конца дний своих служити будем и смерти не ужасаемся, сия бо жизни вечныя ходатаица.

И ныне: праздника или: «Ботороднце, Ты еснлозл истинная»

На литургии: Еф. зачало 233; Лк. зачало 106.

Прокимен глас 4: Воззваша праведний и Господь услыша их.

Стих: Многи скорби праведным и от всех их изба­вит я Господь.

Причастен: Радуйтеся праведний о Господе, правым подобает похвала.

 

Реклама

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

Статистика

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні1063
mod_vvisit_counterВчора2529
mod_vvisit_counterМісяць57596
mod_vvisit_counterЗа весь час1382428

Зараз онлайн: 40
Офіційний сайт Черкаської єпархії УПЦ